23 tilhørere var møtt opp til seminaret som gjennomgikk ulike nye og gamle løsninger for utførelsesmetoder.

Bakgrunn for seminaret var en oppfrisking av kompetansen for bygg og murbransjen. Seminaret var i hovedsak tiltenkt arkitekter, rådgivende ingeniører, eiendomsbesittere fra både private og offentlige, men hovedtyngden var murere og murmestre fra Harstad, Tromsø og Hammerfest.


Etter en innholdsrik lunsj åpnet formann i Troms murmesterforening, Kurt Holien med å ønske velkommen til de frammøtte, og viste bilder fra murbransjens oppgaver fra de 20 siste årene. Dette var i hovedsak bygg i Tromsø med murte forblendinger.

Siv. ing. Finn Madsø, var første føredragsholder som presenterte nye konstruksjonsprinsipper og utførelsesdetaljer knyttet til teglforblendinger.  I hovedsak opp mot den nye TEK 07, og de kritiske områder i områder rundt åpninger og overdekninger.
Her trakk han fram fordeler med prefabrikerte overdekninger og viktige detaljer for plassmurte overdekninger. Han la til trikset med den lille pilhøyden i forskalingen, og trakk fram fordelene med forvanning av stein til overdekniger. Evt kunne heften mellom stein og mørtel økes ved bruk av påføring av litt fliselim i kontaktflaten, vått- i vått med mørtel.


   

Link på bildene

Tove Narvestad, wienerberger, gjennomgikk nye tegltyper og viste fram bygg som var oppført med nye stein og fargesorter. Med en entusiastisk iver viste hun bygg både fra Norge og utland, med og uten krav til isolering. Det ble også vist teglstein kaldt engobert tegl, noe vi ennå ikke har tatt i bruk i Nord-Norge. 

Det ble også vist til NS- EN 771-1 som nå erstatter til NS 3000.

Hun viste detaljer med tegl nede i bakken, beslagdetaljer og atter en gang kritiske detaljer både i gesims og i åpninger for forblendet teglfasader. Til slutt ble den nye Bratsberg Basic presentert. En ny rehab-stein i børstet overflate med egenskaper i toppklassen. Hensikten er å kunne tilby en prisgunstig stein for rubb-muring til kun ett sjikts puss, ala sekkeskurt overflate eller tilsvarende.

 Se produktkatalogen


Maxit’s produktsjef, Jonas Jalmerbrandt, henviste til Sintef’s Klima 2000, og hvordan samarbeidet med Sintef hadde vært. Han viste Aquapanel outdoor som er en sementbasert og glassfiberarmert plate til fasader. Platen er en lett plate som pussbærer for nye og gamle fasader med Serpo 261 som puss i 3 sjikt. Det ble stilt spørsmål fra salen, om vedlikeholdsintervall, hvor han garanterte mellom 15-20 år. Videre oppstod det litt prat rundt egenskaper til selvrensende fasader, nanoteknologi og prellegenskaper for fasader forøvrig.

 


Helt til slutt var det Maxit’s distriktssjef for Nord-Norge's tur, Bjørn Åge Workinn. Han presenterte den nye Iso 35-blokka. Hen trakk fram fordeler som større lastegenskaper og kapasiteter. Konstruksjoner med 35-blokke krever bedre og grundigere poretettinger for å ivareta tettheten jf. Tek 07.
Laftevatt som kuldebrobryter var nå enda viktigere for å holde kravet til 0,18 i veggkonstruksjonen. Videre viste han detaljer for vinduer og overdekninger, samt ny og bredere sikksakk armering. De nye målene til blokken er 50/35/19, noe som betyr 10 blokker/m2.

Tilhørerne satt helt til slutt, hvor det også ble stilt spørsmål til foredragene og foreningen.